Зателефонуйте нам: (095) 400-18-81, (0552) 49-19-24, 49-83-18 пн-пт: 900 - 1700, сб: 900 - 1400 travel@kopcap.ks.ua
Головна Країни Блог Туроператори Контакти

Як вести себе в арабській країні

Так вже вийшло, що більша частина наших співвітчизників, вирушаючи на відпочинок, вибирає теплі арабські країни. Звичайно, досвідчені мандрівники знають, що документи для поїздки в мусульманські держави потрібно збирати не один день, і все одно немає гарантій, що ти отримаєш добро на візу. Чому? Тому що на загадковому Сході панують закони Шаріату, а це вносить певні корективи і на допуск в країну і на поведінку під час відпочинку. Пропонуємо дізнатися докладніше, як вести себе в арабській країні.

З огляду на нестабільну ситуацію на Сході, радикальні погляди багатьох мусульман на життєвий уклад і фривольний поведінку наших туристів, ми вирішили зібрати основні поради, які точно знадобляться.

Якщо перед виїздом тобі порекомендують не залишати туристичну зону (готель або селище) обов'язково вслід рекомендації. Не варто шукати гострих вражень або ризикувати своєю безпекою, у тебе і так буде море, сонце і маса цікавого.
Поки ти перебуваєш в туристичній зоні, в принципі, можеш робити все, що хочеш, виглядати, як тобі подобається і "бешкетувати" в межах розумного скільки завгодно, але не забувай, нудизм в арабських країнах під забороною всюди.
На міських пляжах жінці необхідний купальний костюм - буркіні, і звичайно, ніяких Загаров топлес або інших видів купальників. Також, у багатьох країнах є "жіночі" дні, коли відвідування дозволено виключно дамам і дітям.
На Сході не прийнято відмовлятися від запропонованого частування, і неважливо наскільки хочеш ти є чи ні - відмова практично образу господаря.
Навіть якщо ти закоренілий лівша, постарайся їсти і пити правою рукою, так як ліва у мусульман вважається нечистою. Теж стосується рукостискань і інших дій щодо арабів.
На ходу їсти не прийнято, а також розглядати людину, коли він їсть. Це не пристойно. Хліб краще ламати, а не різати. І не дивуватися, коли тобі запропонують є блюдо руками.
Курити в принципі можна, але тільки в спеціальних місцях (хоча це все рано не вітається), а про алкоголь поза територією готелю забудь. Покарання за вживання чи хитання в нетверезому стані карається дуже суворо, аж до в'язниці або депортації. Азартні ігри також категоричне табу.
Фотографувати або знімати на відео можна тільки з прямої згоди місцевого жителя, а держустанови, військові та урядові об'єкти - не можна взагалі. З жінками в чадрі потрібно бути також обережними, навіть якщо фотограф сама жінка, краще перепитати дозволу (при тому не у неї, а у її чоловіка, брата і т.д.). Під забороною і приміщення аеропортів!
Якщо хочеш щось купити на місцевому ринку або в крамниці - обов'язково торгуйся. До процесу торгівлі араби підходять дуже педантично, перетворюючи її в ціле дійство.
Якщо ти в гостях у мусульманській сім'ї, перед входом в будинок обов'язково роззуйся, стеж щоб ступні ніг (коли сидиш) не були спрямовані на кого-небудь з сім'ї і не привілей зайвої цікавості до жіночої статі і дітям. Також не потрібно подавати руку арабської жінці в знак вітання, якщо їй це буде доречно, вона першою це зробить.
У спілкуванні старайся активно не жестикулювати, не тримати руки в кишенях і не розмовляти голосно. В гостях не прийнято куди-небудь поспішати і швидко розмовляти, так що приготуйся до довгих розслабленим посиденьок. Але не торкайся тим релігії, політики і укладу сім'ї - це дуже некоректні запитання на Сході.
Намагайся не потрапляти в мусульманські країни в період священного місяця Рамада, коли всі араби постять до заходу сонця і утримуються від усіх спокус. Звичайно, на території готелю на тебе ці правила не розповсюджуватимуться, але ось в місті - буде.
Чи не акцентуй увагу, не дивуйся і не фотографуй людей під час намазу (молитви).
Жінкам не можна відвідувати мечеті, а чоловікам знаходиться на їх території в шортах або майках.
Не варто жартувати, розпушити себе вести або пропонувати хабарі в спілкуванні з місцевою поліцією. Наслідки можуть бути дуже серйозними. Про свій маршрут потрібно дізнаватися у твого гіда, так поліцейський може вказати дорогу, але за законом він не зобов'язаний це робити і цілком може відмовити.